Hız sınırı aşılamayacak

BBC'nin haberine göre Ağustos ayında piyasaya sürülecek yeni otomobilde, aracın hızını izin verilen sürate göre sınırlayan teknoloji direksiyon üzerindeki bir tuşla devreye alınabilecek.
Ford'a göre bu teknoloji, sürücülerin para cezasına çarptırılmasını önleyecek ve trafik kazalarını azaltacak.
 
Ford Sözcüsü yeni teknolojinin büyük olasılıkla diğer yeni modellere de ekleneceğini belirtti.
 
 
'Akıllı Hız Sınırlayıcı'
 
Intelligent Speed Limiter (Akıllı Hız Sınırlayıcı) adı verilen sistem birçok otomobilde zaten bulunan iki teknolojik özelliği birleştiriyor.
Ayarlanabilir hız sınırlayıcılar: Otomobilin lastiklerine yerleştirilmiş olan ve taşıtın hangi hızla gittiğini saptayan sensörler. Yazılım otomobilin önceden belirlenmiş azami hıza ulaştığını belirlediğinde, freni devreye sokmak yerine motora giden yakıt miktarını sınırlıyor.
Bununla birlikte sistem, sürücünün derhal gaz pedalına basarak bir başka aracı geçmesine ya da çarpışmadan kurtulmasına olanak veriyor.
 
Trafik işareti tanıma: Otomobilin ön camına yerleştirilen öne dönük bir kamerayla çevredeki yol işaretleri taranıyor ve sürücünün yaklaşan bir levhaya ya da uyarıya dikkati çekiliyor.  Bİr çok yeni nesil araçta kullanılan bu teknolojide, bilgiler sadece kontrol panelinde görünüyor ve sesli ikaz veriliyor.
 
Sürücüler, otomobillerindeki yeni sistemi, duyurulan limitten (saatte) 8 kilometre daha hızlı gidebilmelerine izin verecek şekilde ayarlayabilecek.
 
'Kaza ve para cezalarının önüne geçilebilir'
 
Ford yetkilileri, 2013 yılında İngiltere'de 15 bin sürücüye aşırı hız yaptıkları için 100 sterlin ve üzerinde cezalar kesildiğini belirtiyor.
Finlandiya'da da saatte 80 kilometrelik hız limitini 23 kilometre aşan bir sürücüye 54 bin euro para cezası kesildi.
Şirket, bu tür istatistiklerin, tüketicileri teknolojik üstünlük için daha fazla para ödemeye ikna edeceğini umuyor.
Söz konusu teknoloji normal S-Max modellerinde bulunmuyor.
 
Kalp krizi saptayıcı
 
Ford, sürücülerin daha güvenli otomobil kullanabilmesi amacıyla sensör esaslı teknolojilerden yararlanan çeşitli otomotiv şirketlerinden biri.
 
Çin'de üretilen Volvo S60'da bir bisikletin aniden önünde belirmesi halinde freni devreye sokan bisiklet saptama yazılımı bulunuyor. Volvo, bu sistemin, hayvanlarla çarpışmaları önleyecek şekilde genişletilmesini planlıyor.
 
Alman Mercedes-Benz de, otomobillerin önlerindeki taşıtlara fazla yaklaşmasını ve sürücülerin farkında olmadan şeritleri dışında çıkmasını önleyen Steering Assist sistemini sunuyor.
 
Japon Honda şirketi ise otomobilin yakınında başka bir şey bulunduğu saptandığında aniden öne doğru hamle yapmasını önleyen ve gaz pedalını titreten False Start Prevention Function sistemi için benzer bir teknolojiden yararlanıyor.
 
İngiltere'de de bilgisayar çipi üreten Plessey, sürücünün kalp atışlarını dinleyen koltuk geliştirmekte.
 
Avustralya'nın Seeing Machines şirketi ise, Avrupa'daki pek çok otobüse göz hareketlerini izleyen ve sürücünün uyuyakalması halinde alarm veren bir sistem yerleştirdi.
 
 
Kaynak: BBC
 

İŞTE FORD S MAX

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.