Volkswagen’den Ankara’ya büyük görev

 
MAN Türkiye tesislerinde, halen MAN’ın şehiriçi, seyahat, turizm ve servis otobüslerinin yanı sıra NEOPLAN’ın Tourliner modeli de üretiliyordu. MAN Truck & Bus’un aldığı bu kararla birlikte MAN Türkiye, NEOPLAN’ın araç gamını oluşturan Cityliner, Skyliner ve Jetliner modellerini de üretmeye başladı. 
 
Yeni yatırım kararıyla birlikte şirket, Ankara Akyurt tesislerinde tam kapasiteye ulaşılacak, istihdam artacak, ciro ise ikiye katlanacak
 
NEOPLAN’ın Ankara’da üretimi ile birlikte, MAN Türkiye’de birçok alanda önemli gelişmelere de yol açacak. Öncelikle mevcut üretim adedi %40 arttırılarak, fabrikanın tam kapasiteye ulaşması hedefleniyor. Üretim artışı ve çeşitlenmesi paralelinde gerçekleştirilen ihracatın da arttırılacağı öngörülürken, cironun ise daha yüksek bir gelişme göstererek, kısa vadede iki katına ulaşması planlanıyor. 
 
 
MAN Truck & Bus Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Carsten Intra, “Markamızın gözbebeği ve prestiji olan premium ürünlerimiz CITYLINER, JETLINER ile amiral gemimiz olacak olan yeni tasarım SKYLINER otobüslerinin MAN Türkiye’de üretilecek olması, geleceğe daha güvenli bakmamızı sağlıyor“ dedi. Dr. Intra, MAN Türkiye’nin aynı zamanda bir Tasarım Merkezi olacağını da belirtti.
 
 
Man Türkiye A.Ş. Yürütme Kurulu Başkanı Münür Yavuz, NEOPLAN’ın tüm üretimi için Ankara’nın tercih edilmesinin, yüksek yerlilik oranları sayesinde, sadece MAN Türkiye ve personelinin değil, Türk otomotiv sektörü ve çalışanlarının tamamı için bir gurur kaynağı olduğunu belirtti. Yavuz, MAN Türkiye’nin bu başlangıç projesini takip edecek olan projelere de her türlü hazırlığı yaptıklarını söyledi.
 
Otobüs üretiminin yarattığı önemli katma değere de dikkat çeken Yavuz, “Otobüs segmenti, otomotiv sektöründe en önemli, en çok değer yaratan üretimdir. Otobüs üretiminde, kamyon üretiminin yaklaşık 20 katı ve binek araç üretiminin ise yaklaşık olarak 70 katı işçilik gereksinimi duyulur. NEOPLAN gibi premium segment araçlarda ise yaratılan bu katma değer, çok daha önemli boyutlara ulaşıyor” dedi.
 
 
MAN’ın Almanya dışındaki ilk üretim merkezi, en büyük otobüs fabrikası
Türkiye’de ilk kez 1966 yılında kurulan MAN tesisleri, “MAN’ın Almanya dışındaki ilk üretim merkezi“ olma özelliğini taşıyor.
 MAN Türkiye fabrikası, aynı zamanda MAN’ın en büyük otobüs fabrikası konumunda. 
 
Otobüs sektöründe nadir örneği olan tam entegre ve kompakt bir şirket olan MAN Türkiye fabrikasında; bir kapıdan giren profil, uzun dayanımlı iskelet haline getirilip, kataforez kaplanarak, montaj ve takip eden fonksiyonel testlerin ardından diğer kapıdan otobüs olarak çıkabiliyor. 
 
Şirket, Akyurt bölgesindeki tesislerinde, otobüs üretiminin yanı sıra şasi ve diğer MAN fabrikaları için elektrik/elektronik parça imalatı da yapıyor.
 
Bugün Ankara Akyurt’ta 317.000 metrekarelik alanda 1,800 çalışanı ile üretim gerçekleştirilen MAN Türkiye tesisleri, vardiyada yıllık 2.000 otobüs kapasitesine sahip. 
 
Yıllık 1.500 adetlik üretim ortalamasına sahip olan MAN Türkiye’de, 2013 yılında 1.472 otobüs üretimi gerçekleştirildi. 
 
2015 yılında 1,800 otobüs üretimi planlayan MAN Türkiye, ilave olarak MAN bünyesinde üretilen tüm şasi ve otobüslerin kablo demetlerinin tek tedarikçisi konumunda.
 
Konuyla ilgili ilk açıklama geçen yıl yapılmıştı.
 
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.