Peugeot’nun özgüveni yükseldi

 

Alt, üst, orta… Hangi sınıf olursa olsun Türkiye otomobil pazarında dizel ve otomatik özelliklerine aynı anda sahip olan bir modelinin olmaması bir markanın en büyük eksikliği olarak değerlendirmek yanlış olmak. Öyle ki, showroom’a adım atan bir alıcının, ‘dizel-otomatik var mı’ sorusuna ‘hayır’ yanıtı aldığında başka bir şeye gerek duymadan arkasını dönüp çıktığı bir dönemi yaşıyoruz. Dizel ve otomatik kombinasyonu öyle bir noktaya geldi ki, artık tek başına yeni motor tanıtımları yeni model tanıtımlarıyla yarışıyor adeta… – Lüks segmentlerde bu ikiliye bir de 1.6 ve altındaki motor gücüne sahip motorlar da eklenip üçlü oluyor tabii-

Üçte biri C HB

Piyasadaki satış rakamları da dizel-otomatikteki ‘önlenemez yükseliş’ trendini teyid ediyor. Geçen yıl 587 bin otomobil satıldı. Bunun yüzde 51’i, yani 298 bin adedi C segmentinde yer alıyor. Bu 298 bin adedin yüzde 33’ü, yani 97 bini ise C hatchback. Peki C  hatchback içinde dizel otomatik kombinasyonunun payı ne kadar? Yüzde 32.  Yani 97 bin adedin yaklaşık 30 bini dizel otomatik.  Bu rakamları vererek konuyu getireceğim nokta Peugeot’nun lanse ettiği yeni dizel ve tam otomatik kombinasyon olacak. Fransız marka, ‘yılın otomobili’ unvanlı C HB segmentindeki güçlü temsilcisi 308’i pazarda çok daha güçlü hale getirecek olan ‘1.6 BlueHDi 120 HP EAT6 tam otomatik şanzıman’ birleşimiyle sahaya indi. Böylece markanın 308’den beklentileri de oldukça yükseldi.

73.990 TL’den başlıyor

Geçen yıl üç silindirli PureTech benzinli motorunu lanse eden Peugeot, ikinci çok bir önemli adım olarak şimdi de 120 beygirlik BlueHDi dizel motoru EAT6 tam otomatik vites kutusuyla birleştiren versiyonunu satışa sundu. Access, Active ve Allure donanım seviyeleri bulunan  308 1.6 BlueHDi 120 HP EAT6,  sadece Active ve Allure donanım seviyeleriyle satılacak. Active donanım seviyesinde 73 bin 990, Allure’da ise 81 bin 990 TL’lik fiyat etikesine sahip. Bazı ek donanımları da isterseniz  ödeyeceğiniz para 90 bin TL’yi buluyor. Bu arada 308 1.2 PureTech 82 hp benzinli manuel’in 49 bin 990 TL’den, benzinli otomatiğin ise 63 bin 990 TL’den satıldığını bir dip not olarak belirtelim.

100 km’de 3.3 litre

BlueHDi motor ile 100 kilometrede 3.3 litre değerinde rekor denilebilecek tüketim değeriyle dikkat çekiyor. Tabii bu fabrika değeri. Normal kullanımda bu değerin yükseleceğini söylemek yanlış olmaz. Otomobilin 0’dan 100 kilometreye hızlanması 9.5 saniyede gerçekleşiyor. Alt devirlerden itibaren sunduğu 300 Nm’lik tork değeriyle dikkat çekiyor. Maksimum hızlanması ise saatte 196 kilometre.  

Kamyon teknolojisi!

Bu arada BlueHDi’da kullanılan ilginç bir maddeden de bahsetmek gerekiyor. AdBlue denilen bu sıvı madde daha çok ağır vasıtalarla anılıyor. Motor motorinin yanı sıra benzin istasyonlarından satın alınabilen AdBlue olarak adlandırılan bir madde ile destekleniyor. Bagaj bölümünde yedek lastiğin yanında bulunan bir kapak ile bu sıvı doldurulabiliyor. AdBlue’nun her 20 bin kilometrede bir kullanılması yeterli oluyor.

İçeriye ‘motor sesi’ yayını

308’in dikkat çeken özelliklerinden biri de ‘sport’ tuşu. Bu özellik 308’i daha sportif hale getirmiyor ancak ‘daha sportif’ hissini yaratıyor. Opsiyonel olarak alınabiliyor. Sport tuşuna bastıktan sonra ekran kırmızıya dönüyor, gaz ve direksiyon tepkilerindeki değişim hissediliyor. Bu sırada sadece aracın içinde fazladan motor sesi duyuyorsunuz. Otomobilde full LED ön farlar, i-Cocpit ve sürüş destek sistemleri de dikkat çeken teknolojiler olarak göz dolduruyor. BlueHDi motor seçenekleri Peugeot’nun diğer modellerinde de kullanılacak. EAT6 şanzıman 308’den sonra yılın ikinci çeyreğinde 3008, yılın son çeyreğinde de 508  ve 5008 modellerinde de sunulacak.

Hedef 4 bin 308 satışı

Peugeot Türkiye Pazarlama Direktörü Mehmet Akın, 308 1.6 BlueHDi 120 HP EAT6 modelinin satışa çıkmasıyla birlikte bu yıl 4 bin adet 308 satmayı planladıklarını söyledi. Akın, geçen yıl 24 bin düzeyinde araç sattıklarını hatırlatarak, bu yılki toplak satış hedeflerinin ise 34 bin olduğuna işaret etti. Akın, toplam beklentilerini ise 850 bin adet olarak yukarı yönlü revize ettiklerini kaydetti.

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.