Otoda eşdeğer parça dönemi

Otomotivde-esdeger-parca-donemi

 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık tarafından yapılan açıklamaya göre, Hazine Müsteşarlığının 13 Ocak 2015 tarihinde yayımladığı tebliğ çerçevesinde, 1 Haziran 2015 tarihinde otomotiv yan sanayiinde "Eşdeğer Parça" uygulaması başlayacak.

 

Bakan Işık "Eşdeğer Parça" uygulaması ile ilgili yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Otomotiv sektörü Türkiye'nin en önemli sektörlerinden biridir. Bu sektörde yerli otomotiv yan sanayini desteklemek için eşdeğer parça çalışmasını bitirdik. Hazine Müsteşarlığımız da 13 Ocak'ta tebliğ yayımladı, 1 Haziran 2015 tarihinde eşdeğer parça uygulaması devreye girecek. Artık illa orijinal parça değil, yerli sanayinin ürettiği eşdeğer parça da araçlarda kullanılacak."

 

Bakan Işık, uygulamanın TSE ile başlayacağını belirtti:

"İlk 2 yıl TSE olmak üzere daha sonra akredite edilmiş belgelendirme kurumlarınca onaylanacak muadil ürünler orijinal parça yerine kullanılabilecek. Böylece otomotiv yan sanayinde yerli üretimi artırmış olacağız."

 

Bakan Işık uygulamanın tüketici açısından son derece önemli sonuçları olacağının altını çizdi: "Tüketici üzerindeki maliyet baskısı azalacak, ayrıca sigorta çok maliyetli parçaları sigortalamadığı için oluşan mağduriyet ortadan kalkacak".  

 

TSE Başkanı Hulusi Şentürk de yaptığı açıklamada "Eşdeğer Parça" uygulamasının tüketicilere sağlayacağı avantajları anlattı:

"Eşdeğer parça, otomotivdeki her türlü parçanın muadilinin Türkiye'de üretilmesi durumunda servislerde kullanımını yolunu açmak anlamına geliyor. Orijinal parça aşırı pahalıdır, yerli parçanın 8-10 kat fazlası fiyatla satılır. Bu sistem ile orjinali gibi, aynı performans kriterlerine sahip başka bir parça varsa, bu parça da servislerde orjinali gibi kullanılacak ve aracın sigortası bozulmayacak. Dolayısıyla aracınızı servise getirdiğinizde siz orijinal parçayı kullanmak zorunda değilsiniz, eşdeğer parçayı kullanabileceksiniz".

 

TSE Başkanı Şentürk bu uygulamanın Türkiye otomotiv sektörü açısından getireceği olumlu sonuçlara da değindi:

"Bu sistem sayesinde Türkiye otomotiv yan sanayi ciddi bir pazar payına kavuşacak, otomotiv ithalatının önemli bir kalemini oluşturan yedek parça ithalatında düşüş sağlanacak, otomotiv yan sanayi standardizasyon yolunda ilerleyebilecek".

 

TSE Başkanı sistemin nasıl işletileceğini de anlattı: "Biz orijinal parçayı alıp tüm performans kriterlerini belirleyeceğiz, sonra Türkiye'de üretilen parçayı alıp o performans kriterlerini yerine getirip getirmediğine bakacağız.  Müthiş bir çalışma, inşallah en kısa zamanda işler hale getireceğiz".

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.