Otomobillere zorunlu değil

 

 

Karayollarında 1 Aralık tarihinden itibaren uygulanmaya başlayacak olan kış lastiği zorunluluğu ile ilgili bazı konular bir genelgeyle yeniden düzenlendi. Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği (LASİD),Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yayınlanan yeni genelgeyle yapılan değişikliklere dikkat çekti. Genelgeyle, kış lastiği yeniden tanımlanırken, ticari araçlarda tüm lastikler için 4 mm diş derinliği aranacak. Römorklarda ise kış lastiği zorunlu olmayacak. Binek otomobiller bu kış da ‘kış lastiği takma zorunluluğu’ kapsamına alınmadı.

Kurallara uymayanlara 519 TL ceza kesilirken, araç lastik değişimine gönderilecek. LASİD Genel Sekreteri Bahadır Ünsal, genelgede öne çıkan değişiklikleri şöyle değerlendirdi:

 

– Yenilenen genelgede kış lastiği tanımı yeniden yapıldı. Buna göre eski genelgenin 1/a şıkkında lastiklerin kış lastiği olduğunun anlaşılması için kullanılan M+S işareti ile birlikte ve/veya ‘kar tanesi (snowflake) işareti’ nin bulunması da yeterli olacak. Ayrıca buzlu zeminlerde kulanılabilen çivili lastikler de kış lastiği yerine geçecek.

 

–  Kamyonet, minibüs ve A türü yetki belgelerine kayıtlı otomobillerin tüm lastiklerinin  kış lastiği olması zorunlu.

 

– Kamyon, çekici, tanker, otobüs, yarı römork ve römork türü araçlarda lastik diş derinliğinin en az 4 mm olması zorunluluğu getirildi.

 

– Diğer önemli değişiklik ise ‘yarı römork ve römorkların frenleme tertibatı bulunan dingilleri üzerindeki tüm lastiklerin kış lastiği olması’ zorunluluğunun kaldırılması oldu. 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.