Ucuz otoda Çin rüyası tutmadı

Türkiye’ye 2007 yılından itibaren büyük umutlarla gelen Çin otomobillerinde son durum onlar için hiç de yüz güldürmüyor.

Mermerler Grubu’nun 24 yıllık partnerleri Mazda ile yollarının ayrılmasından sonra büyük umutlarla üstlendiği Çinli Chery işbirliğinde hayal kırıklığı yaşıyor.

Çin otomobillerinin “beklenen yüksek satış rakamlarını” yakalayamaması, bir kısmının faaliyete bile geçememesini beraberinde getirirken, Türkiye’deki ilk Çinli Chery ile Mermerler Grubu’nu da tek modelli ithalata geriletti.

CHERY, TEK MODEL SATIYOR

Mazda ile 24 yıllık birlikteliğinin sona ermesinin ardından Çinli otomobil üreticileriyle ilk anlaşan Mermerler Grubu, ilk günlerde gündemde olan Türkiye’de ortak üretim yapma fikrinden çok uzaklara düşmek zorunda kaldı.

Bir kaç yıl öncesine kadar Türkiye’nin en ucuz otomobili ünvanını elinde bulunduran Chery Kimo modeli dahil Taxim gibi hafif ticari araçlar da ithal eden şirket, artık sadece Tiggo isimli SUV’u getirip satıyor.

Mermerler Grubu Başkanı Yüksel Mermer, Çinli araçların fiyat bazında gerekli rekabeti yakalayamaması nedeniyle başarısız kaldığını söyledi. Araç taleplerinin olduğu dönemlerde Çinli ortaklarından ürün tedarik edemediklerini, şimdiki gibi dönemlerde ise gerekli desteği göremediklerini dile getiren duayen otomotivci, (Çinli markalar Avrupa ve Türkiye yasalarına uygun özellikte araç üretince, rekabette gerekli fiyat avantajlarını kaybetti. Rakipler de rekabetçi kampanyalar düzenleyerek, bizim otomobilleri boğdu. Çinli otomobiller dedikodularla kötülendi. Bu da bu araçların pazarda işini zorlaştırdı.” dedi.

Söylentiler Mermerler Grubu’nun Chery operasyonunda beklediğini elde edemediği, üretim odaklı yol haritasının gerçekleşmediği ve bu nedenle de temsilciliğin bırakılabileceği yönünde.

Grup Başkanı Yüksel Mermer öyle bir durumları olmadığını, hatta başka Çinli markaların temsilciliklerini üstlendiklerini otoajanda’ya söyledi.

Çinli DFM grubunun isim değiştirdiğini ve yeni şirketin DFSK ismiyle yola devam ettiğini belirten Mermer, “DFSK temsilciliğini aldık. Bayilerimizle konuşarak rekabetçi fiyat ve model zenginliğine sahip, Türkiye’de satışları destekleyecek politikalar izleyecek bir işbirilğini geliştirmeye çalışıyoruz. Kabul eden bayileriimizle yeni markanın bayilik sözleşmelerini imzayacağız. Şu anda uygun modellere de bakıyoruz.” şeklinde bilgi verdi.

CHERY FUARA KATILACAK MI?

Autoshow fuarlarındada eskiden beri büyük metrekareli gösterişli alanlar kiralayıp, güçlü sesli müzik eşliğinde dikkat çekici gösteriler düzenleyerek, fuar ziyaretçilerini otomobiller dışında da eğlendirmeyi başaran Mermerler Grubu, nisan ayı sonunda yapılacak 2015 yılı İstanbul Autoshow’da stand açma konusunda da kararsız. Fuara katılıp katılmayacaklarını sorduğumuz Yüksel Mermer, “Henüz kararımızı vermedik. Fiyat avantajı yaratabileceğimiz modeller ithal edebileceksek, bir anlam ifade eder. Daha inceliyoruz” diyerek, içinde bulundukları aşamayı özetledi.

DİĞER ÇİNLİLER NE YAPIYOR?

5 yıl öncesinde adeta şehirlerin valilerini birbirine düşürecek kadar etkili olan Çinli otomotiv firmalarının yatırımlarını kapma dönemi çoktan bitti. Unutuldu adeta. Kocaeli, Konya, İzmir, Aksaray gibi şehirlerin yeni yatırımları çekme hamleleri boşa gitti. Helikopter turları turistik geziye dönüştü. Artık ne Çinli yatırım konuşuluyor, ne de valiler koşturuyor.

DFM, Chery gibi Çinli markaların Türkiye’deki temsilcileriyle ortak yatırımları, araç satışından öteye gidemedi. Bu arada, bu Çinli otomobil markaları kendi ülkelerinde elektrikli otomobiller geliştirip, yollara çıkarmaya başladılar. Ama bir türlü Avrupa pazarları için Türkiye’yi üs olarak seçmediler.

Bayraktar Grubu’nun bir başka Çinli Great Wall markasının temsilciliğini alması, önce Autoshowda sergilemesi ama faaliyete geçmemesi de Çinli markaların Türkiye maceralarından biri oldu.

Sadece Anadolu Grubu’nun Geely markası bir kaç modelini Türkiye’de satıyor. Kendi bayi ağını oluşturdu. Ama 10 aylık satışı sadece ve sadece 79 adette kaldı.

Türkiye otomotiv pazarı bir zamanlar Skoda ve Lada modelleriyle yakaladığı ekonomik araç patlamasını, 2000’li yıllarda Çinlilerle gerçekleştiremedi. Çin otomobilleri beklendiği gibi 10 bin dolara satılamadı. Yakıt tüketimi, performans, verimlilik gibi konularda geride kaldı.

Bundan sonra da Çinli otomobillerin Batılı otomobillerle rekabeti zor görünüyor.

Bu da rakamlara yansıyor.

 

CHERY TÜRKİYE SATIŞLARI (2014 0 AYLIK)

TİGGO 175
CHANCE 41
NİCHE 19
KİMO 25
TOPLAM 260

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.