Türkler, bu yıl ithal otomobile binmiyor

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bu yılın ilk 6 aylık dış ticaret verilerini açıkladı.

 

TÜİK verilerine göre yılın ilk 6 ayında Türkiye’nin toplam motorlu taşıt ihracatı yüzde 12.8 oranında artış gösterdi. Buna karşın toplam araç ithalatı yüzde 11.2 oranında azaldı.

 

Verilere göre sadece otomobil ölçeğinde ise ihracatın yüzde 11,6 artışına karşılık, ithalat yüzde 23,2 oranında düşüş gösterdiği görülüyor. 

 

Buna bağlı olarak, otomobil dış ticareti bu yılın ilk 6 ayında 662 milyon dolar dolar dış ticaret fazlası verdi.

 

İhracattaki artış Avrupa pazarlarının 2008 yılından bu yana ilk kez yeniden yükselişe geçmeye başlamasına, ithalattaki düşüş ise iç pazardaki yüzde 23 oranındaki daralmaya bağlı görünüyor. ayrıca kredi koşullarının zorlaştırılması (araç alımında peşinat miktarı artırıldı), kurdaki zıplamalar nedeniyle araç fiyatlarındaki artış da otomobil alımının önündeki engelelr olarak kendini gösteriyor.

 

Geçen yılın ilk altı ayında 87.00 Fasıl ürünlerde dış ticaret fazlası 389 milyon dolar iken bu yıl 2 milyar 305 milyon dolar değerine yükseldiği görülüyor.

 

Otomotoiv-ihracat-ithalat-dengesi-ithalat-dustu

 

Kaynak: TÜİK

 

TÜİK Verilerinden bazı başlıklar:

 

– Toplam ihracat 2014 yılı Ocak-Haziran döneminde, 2013 yılının aynı dönemine göre yüzde 7 artarak 80 milyar 172 milyon dolar, ithalat yüzde 5 azalarak 119 milyar 478 milyon dolar olarak gerçekleşti.

 

– İlk altı ayda dış ticaret açığı yüzde 22 azalarak 50 milyar 706 milyon dolardan 39 milyar 306 milyon dolara geriledi.

 

– Fasıllar düzeyinde en büyük ihracat kalemi “motorlu kara taşıtları ve bunların aksam parçaları” (9 milyar 420 milyon dolar) olurken, bu fasılı; “kazanlar, makinalar, mekanik cihazlar ve aletler ile bunların aksam ve parçaları” (6 milyar 909 milyon dolar), “demir ve çelik” (4 milyar 994 milyon dolar) ve “elektrikli makina ve cihazlar, ses kaydetme verme, televizyon görüntü–ses kaydetme verme cihazları ve bunların aksam parça aksesuarları” (4 milyar 780 milyon dolar) izledi.

 

– İlk altı ayda; ithalatı en yüksek fasıl, “mineral yakıtlar ve yağlar” (27 milyar 354 milyon dolar) oldu. Bu fasılı “kazanlar, makinalar, mekanik cihazlar ve aletler, bunların aksam ve parçaları” (14 milyar 038 milyon dolar), “demir ve çelik” (8 milyar 883 milyon dolar) “elektrikli makina ve cihazlar, ses kaydetme verme”, televizyon görüntü–ses kaydetme verme cihazları ve bunların aksam parça aksesuarları” (8 milyar 686 milyon dolar) ve “motorlu kara taşıtları ve bunların aksam parçaları” (7 milyar 115 milyon dolar) izledi.

 

– İlk altı ayda “motorlu kara taşıtları ve bunların aksam parçaları” faslında dış ticaret fazlası (2 milyar 305 milyar dolar) oldu.

 

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.