Hükümet istedi, BDDK değiştirdi, taşıt kredileri 6 ayda yüzde 14 daraldı

Krediler azaldi

 

Türkiye otomotiv pazarının yüzde 23 oranında düşüş yaşadığı bu yıl, taşıt kredileri de azaldı.

2013 yılı sonlarında açıklanıp, 1 Şubat tarihinde devreye alınan BDDK kararlarının etkisiyle taşıt kredi hacmi 6 ayda yüzde 14 daralma yaşadı.

 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 7 Şubat'ta 8,4 milyar lira düzeyinde bulunan taşıt kredisi hacmi, bu tarihten itibaren düşüş trendine girdi.

1 Ağustos itibarıyla Şubat ayına göre yüzde 14 azalan taşıt kredileri tutarı 7.3 milyar lira olarak hesaplandı. 

 

50 bin TL'lik otomobil için 15 bin TL peşinat şart oldu

 

BDDK'nın 1 Şubat'ta uygulamaya giren yeni düzenlemesine göre, bankalar, fatura tutarı 50 bin liranın altında olan otomobiller için bu tutarın yüzde 70'ine kadar olan kısmını kredi olarak kullandırabiliyor. Bu da neredeyse B segmenti bir otomobilin fiyatı olan 50 bin liranın 15 bin lirasının peşin ödenmesini zorunlu hale getirdi. Peşinatsız otomobil satış kampanyaları sona erdi.

 

Kredi kısıtlamasına yönelik oran, fatura değeri 50 bin lirayı geçen otomobillerde, bedelin 50 bin liraya kadar olan kısmı için yüzde 70, 50 bin liranın üstünde olan  kısmı için yüzde 50 olarak uygulanıyor.

 

 

Taşıt kredilerini de kapsayan düzenleme otomobil ve hafif ticari araç satışlarını etkiledi.

 

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre, bu yılın Ocak ayında 32 bin 670 olan binek ve hafif ticari araç satışları, düzenlemelerin yürürlüğe girdiği Şubat ayında 35 bin 21'e çıkmasına karşın geçen yılın Şubat ayına kıyasla yüzde 27.5 daraldı.

Bu tarihten sonra yıllık bazda sürekli çift haneli gerileyen satışlar,  Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16.3 azalarak 46 bin 602 olarak hesaplandı. 

 

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.