Satılık araçlar “kiralık” oldu

Yılın başlarında yaşanan ÖTV ve kur oranlarındaki  artış, BDDK’nın kredi işlemlerine yönelik getirdiği sınırlamalar, güven endekslerindeki düşüş, özel sektör yatırımları ve iç tüketimde yavaşlama 2014 ilk yarısında  otomotiv sektörünü olumsuz  etkiledi. Özellikle “satış” ayağı ilk yarıda % 25’e yakın daralma yaşarken günlük (rent a car) ve operasyonel kiralamada işler iyi gidiyor. Bu yılın ilk 7 ayında yapılan sıfır km araç satışlarının yaklaşık % 20’sinin operasyonel ve günlük  kiralamacılara yönelik olduğu belirtiliyor. Bir araştırmaya göre günlük ve uzun dönem kiralama sektörünün aktif büyüklüğü 15 milyar TL’ye yaklaşmış  durumda.

 

Showroomlardan kiraya gittiler

 

Geçtiğimiz  Ramazan Bayramı’nda da günlük otomobil kiralamacılarda neredeyse her bayram  yaşanan “araç temini” sıkıntısı bu kez ayyuka çıktı. Özellikle turizmin yoğun olduğu bölgelerde en kurumsal ve büyüğünden  en küçüğüne kadar neredeyse hiçbir rent a car’cıda kiralayacak araç bulunamadı. Hatta aylar önceden araç rezervasyonu yapan tüketiciler umduğu değil bulduğu aracı kullanmak durumunda kaldılar. Günlük kiralamanın en büyük oyuncuları daha önceden showroomlara “satılık” diye koyduğu yüzlerce  aracı geri çekerek tekrar kiralamaya yönlendirdiler. 

 

Havayolları karayollarını destekliyor

 

Günlük kiralamayı destekleyen en büyük faktörlerden biri de destinasyon ağları hızla gelişen havayolları şirketleri. Eskiden binlerce km yaparak yurda araçlarıyla gelen  gurbetçiler artık nadiren bu ulaşım tarzını kullanıyor. Uçak biletini ayarlayıp kiralık bir otomobille ziyaretini gerçekleştiriyor. Bu yöntemi kullanın turist ve diger gruplar da artınca artık özellikle bayramlarda ve diğer tatil dönemledinde kiralık araç bulmak neredeyse mümkün değil. Önümüzdeki Kurban Bayramı’nda da aynı sorunların yaşanacağı şimdiden belli. 

 

Sabit fiyat uygulamasına dikkat

 

Günlük kiralama yapan birçok firma artık 6 ay veya daha  önceden verdiği “sabit” fiyat uygulamasını kaldırma kararı alıyor. Bunun ardında da talebin yükseldiği dönemlerde aracını iyi fiyata pazarlamak. Örneğin turizm bölgelerinde günlük kirası yaklaşık 25 euro olan bir araç yoğun dönemde 35’lere dayanıyor.  Bu yüzden günlük kiralama yapacak tüketicilerin  aracın bakım, güvenlik, sigorta uygulamaları kadar dönemsel fiyatına da dikkat etmesi gerek.  

 

En çok kiralanan markalar

 

Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği’nin  (TOKKDER) bu yılın ilk çeyreğinde yaptırdığı araştırmaya göre  “Renault” % 25,9’luk payı ile Türkiye’deki uzun dönem  kiralama sektörünün araç parkında en çok tercih edilen marka olmayı sürdürüyor. Fransız markayı  %18,1 ile Volkswagen ,  %16 ile Ford, %12,4 ile Fiat takip ediyor.  Sektörün araç parkının yaklaşık yarısı (%49,2) C segment araçlardan oluşurken, B segment %31,7, D segment ise %12,9 pay alakta.  Uzun dönem kiralık  araç parkının %92,2’si dizel,  %70,3’ü ise düz vites araçlardan oluşuyor. Günlük kiralamada ise henüz yayınlanmış bir veri  mevcut değil. Ancak  sektörden gelen bilgiler günlükte en çok tercih edilen markaların uzun dönem ile  paralel olduğu yönünde. Bu markalar arasına Hyundai, Opel ve Toyota’yı da eklemek gerekiyor.  

 

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.