Otomobil alıcısı önce 1.6 motor, sonra dizel diyor

 

BİRİNCİSİ 1.6 litre ve tercihan daha düşük motor hacmi… İkincisi dizel… Üçüncüsü de otomatik…

Türk otomotiv pazarının üç sihirli kelimesi nedir desek, bu üçlü kombinasyon olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Bugün Türkiye'de otomobil müşterisinin talep yapısını bu üç kelime ifade ediyor. Sadece biri, ikisi bir arada ya da üçü bir arada…

Orta sınıf otomobil müşterileri bu özelliklerden en az birine sahip bir modeli tercih ederken, bu talep yapısı 1.6 litre ve altındaki otomobillerin satışlardaki payını yüzde 95'e, dizeli yüzde 63'e, otomatik vitesi de yüzde 45'e taşıyor.

Üst sınıfta da ürün gamını büyük ölçüde yüksek motorlu modellerin oluşturduğu markalar bir süredir 1.6 litre motor seçenekleriyle önemli bir yol açmış durumda. Artık Volvo S80, BMW 5 Serisi ve Mercedes E Serisi modellerinde bile düşük vergi dilimine giren 1.6 seneneği sunuluyor.

 

Göreceli olarak daha az vergi verme arzusu 1.6 litre ve altındaki otomobilleri; yakıt ekonomisi dizeli (gerçi benzinle motorinin fiyat makası oldukça daraldı ama daha fazla kilometre yapma imkanı hala cazip geliyor); talebi domine eden İstanbul'un trafiği otomatik vitesi neredeyse 'zorunlu' kılıyor. Sonuç olarak da yeni bir model lansmanı kadar bu tür özelliklere sahip motorların tanıtımı da yoğun olarak yapılmaya başlandı.

 

136 beygir 71 bin liradan başlıyor

 

Bu 1.6 dizel motoru ürün gamına ekleyen markalara Opel de katıldı. 2016 yılına kadar 4.5 milyar Euro yatırımla 13 yeni motoru pazara sunarak motor portföyünün yüzde 80'ini yenileyecek olan Opel, Türkiye pazarını en fazla ilgilendiren motorlardan birini Astra'da kullanmaya başladı.

1.6 litre dizel motor, Astra HB, Sedan ve Sports Tourer modellerinde satışa sunuldu.

Otomatik vites versiyonu ise gelecek yıl piyasada olacak. 136 beygirlik güce sahip dizel motorun başlangıç fiyatı 71 bin TL.

Yeni motor 100 kilometrede 3.9 litre yakıt tüketim değerine sahip. 110 beygir gücündeki diğer manuel şanzımanlı dizel seçeneği ise 100 km'de 3.7 litre yakıt tüketiyor. Ancak bu motor mayıs ayı sonunda Astra HB ve eylül ayında da Sedan ile satışa sunulacak.

110 beygirlik güce sahip dizel motorun fiyatının da 66 bin TL’den başlayacağı öngörülüyor.

Yeni motor seçenekle ile Türkiye pazarında yılsonuna kadar 7 bin adetlik Astra satışı hedefleniyor. 

 

45 binlik satış hedefi

 

OPEL Türkiye Genel Müdürü Özcan Keklik, bu yılı 45 bin adet seviyelerinde kapatmayı planladıklarını belirtti.

Keklik "Adet olarak geçen yılın altında kalmamıza rağmen pazar payı olarak büyüyeceğimizi söyleyebilirim. Düşük yakıt tüketimini ve çevre dostu olma özelliğini sessizliğiyle birleştiren motorumuz ile 2014’te daha iddialıyız. 1.6 litre dizel motorumuzu önümüzdeki yıl farklı modellerimizde otomatik şanzıman seçeneğiyle sunacağız. Dizel otomatik şanzıman seçeneğini segmentinin en çok tercih edilen otomobillerinden Astra modelimiz yanında Amiral gemimiz Insignia ve geçen yıl en iyi dört çeker ödülü alan Mokka modelimizde sunacağız" dedi. Keklik,  toplam pazar beklentilerine de değinerek, nisan ayı itibariyle pazarda bir toparlanmanın olduğunu ve sektörü ilgilendiren önemli etkenlerde bugünkünden farklı olumsuz bir gelişme olmadığı sürece yıl sonunda 650-700 bin aralığında bir pazarın olacağını ifade etti.

 

BELMA TOPRAK-STAR

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.