3 ayda yüzde 8 büyüdü

 

Avrupa otomotivinin bu yılın ilk üç aylık performansı resmileşti.Türkiye'de üç ayda yüzde 25'e varan daralmanın yaşandığı otomotiv satışlarında Avrupa yüzde 8'in üzerinde büyüdü.

 

2008 yılından itibaren yaşanan kriz nedeniyle 2010 yılından bu yana düşen otomobil satışları böylece geçen yılın eylül ayında başladığı yükseliş trendini yerleşik hale getirdiğini onayladı.

 

Otomotiv Distribütörleri Derneği tarafından açıklanan verilere göre bu yılın ilk üç ayında AB ve EFTA üyesi ülkelerde pazar yüzde 8.1 büyüdü ve 3 milyon 353 bin adeti geçti.

 

Geçen yılın aynı döneminde bu rakam 3 milyon 101 bin adetin iraz üzerindeydi.

 

BÜYÜYEN AVRUPA PAZARLARI

Avrupa ülkelerinde krizden çıkış trendininen çok  hissedildiği ilk pazarlar Portekiz, Bulgaristan ve Polonya oldu. 

2014 yılı Ocak-Mart döneminde geçen yılın aynı dönemine göre satışlarını en çok artıran ilk üç pazar ise sırasıyla; Portekiz %40,5, Bulgaristan %30,4 ve Polonya %28,9 oranıyla yer aldı.

 

BÜTÜN ÜLKELERDE İŞLER İYİ SAYILMAZ

Aslında Avrupa pazarlarındaki genel iyileşme bazı ülkelerdeki önemli toparlanma rakamları üzerinde yükseliyor. Geneldeki bu rakama rağmen örneğin Hollanda yüzde 6.7 küçülen bir pazara sahip. 

 

CENEVRE YARAMADI

Bu arada Avrupa'nın küçülen pazarlarından biri de İsviçre. Marta yında 15 gün otomobilin moda merkezi olarak yüzbinlerce konuğu ağırlayan Cenevre'ye rağmen satışlar yüzde 4.7 oranında düşüş gösterdi İsviçre'de. Yani yeni dönemin habercisi otomobilleri görmelerine rağmen almayı tercih etmedi İsviçreliler. Tasarrufa devam dediler.

Türkiye ile benzer rakamlara sahip Belçika'da bu sürede yüzde 04 gibi çok küçük bir küçülme yaşadı.

 

OTOMOBİL SATIŞLARI TİCARİDEN DAHA ÇOK ARTIŞ GÖSTERDİ

AB ve EFTA ülkeleri toplamına göre otomobil pazarı 2014 yılı Mart ayında 2013 yılı aynı ayına göre %10,4 arttı ve toplam 1.489.796 adet seviyesinde gerçekleşti.

2013 yılı Mart ayında ise 1.349.660 adet otomobil satılmıştı.

 

2014 yılı Ocak-Mart döneminde Türkiye %21,9 daralma ile Avrupa otomobil satışları sıralamasında 9. oldu.

 

 

Avrupa otomotiv ulke raporu 2014-Mart

 

 

 

 

Avrupa otomobil pazari Mart 2014Avrupa oto market

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.