Ağır vasıta önünü göremiyor

ÖTV ,kur ve faiz artışlarının ardından 2014’te otomobil ve h.ticari araç satışlarında  minimum %  20’lik bir daralma beklenirken ağır vasıtada küçülmenin boyutu şimdilik kestirilemiyor. ÖTV oranları değişmemesine rağmen kamyon, çekici ve otobüslerde kurdan kaynaklanan zamlar, kredi faizi artışları, siyasi gerginlik ve belirsizlikler nedeniyle alıcılar “bekle-gör” stratejisi izliyorlar. Alımlar şimdilik yerel seçimler sonrasına ertelenirken 2013’te yaklaşık 28 bin adet 16 ton ve üzeri kamyon satan sektörün bu yıl maksimum 25 binlerde kalacağı konuşuluyor. 

 

Bahadir-Ozbayir-Mercedes-Benz-Turk

Daralmayı gelişmeler belirler

 

Mercedes-Benz Türk Kamyon Paz.ve Satış Müdürü Bahadır Özbayır 2014’ün içinde şanslardan ziyade riskleri barındıran bir yıl olacak görüntüsü verdiğini söyledi. Özbayır şöyle devam etti:
“Artan döviz kurları , bu duruma müdahale için MB tarafından arttırılan faiz oranları talebi olumsuz yönde etkileyecek. Enflasyon hedefi yukarı ve büyüme hedefi aşağı yönde revize edilmiş durumda. Dolayısıyla 2014  pazar beklentisiyle ilgili net ve gerçekçi bir görüş oluşturmak zor. Ancak pazarın geçen yılın altında seyredeceğine kesin gözüyle bakabiliriz. Bu daralmanın boyutlarını sayılan parametrelerin önümüzdeki aylarda gelişimi belirleyecek. 

 

”MB Türk’ün  pazarın büyüklüğünden bağımsız olarak payını korumayı hedeflediğini belirten Özbayır ,”2013’te 6 ton ve üzeri kamyon pazarı 34.350 adetle geçen yılın %7 altındaydı. Pazarda en fazla daralmayı %8-19 ile 6-9 ton arası hafif kamyonlarda gördük" dedi.

 

Emrah Duman-Ford-Otosan-Ford-Truck

Seçime endekslendi

 

Ford Otosan Kamyon Operasyonları Grup Müdürü Emrah Duman 2013’te 28 bin civarındaki 16 ton üstü ağır ticari satışının %23’ünü inşaat ve %15’inin yol serisi araçlardan oluştuğunu ifade etti.

 

Bu yılın daha da  zor olacaığını kaydeden Duman ,”Dövizdeki dalgalanma ve seçimlerin de etkisiyle şimdilik pazarın %5 ila 10  daralacağını öngörüyoruz. Bu daralmada ilk çeyrekte büyük ölçüde firmaların yatırım kararlarına yansıyacak olan yerel seçim etkisi kendisini gösterecek^dedi. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İlhami-Eksin-Scania-Turkiye-Dogus-Otomotiv

Karlılıklar azaldı

 

Doğuş Otomotiv Scania Genel Müdürü İlhami Eksin, 2013 sonunda kurlardaki hareketlilik sebebiyle markaların yıl sonu kampanyalarına ağırlık verdiğini belirterek satış rakamlarının iyi ancak karlılıkların kura bağlı düşük seviyelerde kapatıldığı bir yıl olduğunu belirtti. 2014’te  belirsizliklerin çok olduğu, döviz kurlarının oldukça sert hareketler gösterdiği bir başlangıç yapıldığını dile getiren Eksin “Büyük projelere yapılacak yatırımlar ve buna bağlı gelişmeler  pazar  büyüklüğünde belirleyici faktörler olacak”dedi. MB Türk Otobüs Paz.ve Satış Müdürümüz Burak Tarım 2013’te  şehirlerarası, turizm ve şehiriçi toplam otobüs pazarının yüksek adetli ihalelerin etkisiyle 4.060 adet ile 1980’den  bu yana gerçekleşen en yüksek pazar olduğunu söyledi. Tarım, 2014’te 2 seçim  ve ekonomik göstergelerin otobüs pazarının  daralacağını gösterdiğini belirtti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kiralamaya rağbet artacak

 

Assan Lojistik Genel Müdürü Sinan Topçu 0 km araçlarda yaşanan yüksek fiyat artışlarının şirketleri operasyonel kiralamaya yönelteceğini söyledi. Yükselen döviz, faiz  maliyetleri ve kredilendirme koşullarının filo  kiralama fiyatlarına  da yansıyacağın belirten Topçu şöyle devam etti:


“Mevcut durum filo kiralama fiyatlarını arttırmakla birlikte araç sahiplenmek isteyen kurum ve kuruluşları da etkileyecek. Bu yönü ile şirketlerin sermayelerini araç satınalmalara bağlamaktansa esas faaliyetlerine yöneltmeleri ve tercihlerini operasyonel kiralamadan yana kullanacakları kanaatindeyiz.” 

 

 

Renault elektrikliyi 3’lüyor

 

Bursa’daki elektrikli Fluence ZE üretimini durduran Renault 2 yeni elektrikliyi  ithal edecek. Stoklardaki Fluence ZE’nin satışına devam edecek olan firma nisanda küçük sınıf elektrikli Zoe, haziranda ise Twizy’i ithal edecek. Özellikle şehiriçi ulaşımda kolaylık sağlamayı hedefleyen ve fiyatı 13 bin euro düzeylerinde olması beklenen  Twizy ile Renault elektrikli araçta iddiasını sürdürecek. Megane ailesini ve Logan MCV’yi ilk çeyrekte yenileyecek Renault Grubu  2013’te 144.7 bin  bin araç satışı ve %17 pazar payı ile tarihinin en yüksek satış adedini gerçekleştirdi.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.