3 ülkeyi solladık, dünyadaki tek üreticisi olduk

Geçtiğimiz hafta Oyak Renault, yeni Megane Sedan üretimine resmen başladı. Üretim ömründe 500 bin adeti bulacak, 200 milyon euroluk yatırımın ürünü yeni Megane Sedan, şimdiden Bursa’daki Renault fabrikasının ve ortaklığın yeni gurur kaynağı oldu. Dünyada sadece Türkiye’de üretilecek olan yeni Megane Sedan Arjantin’den Avustralya’ya kadar çok geniş bir coğrafyaya ihraç edilecek. Yıllık üretimi 90 bin adeti bulacak. Bunun da yüzde 80’i ihraç edilecek.

Peki Renault dünyasında geçen yıl 4. pazar olan Türkiye, tüm dünyada bu modelin üretim üssü olma yarışında ipi nasıl önde göğüsledi? Daha önce iki nesil Megane Sedan üretim deneyimine sahip olan Türkiye, Fluence ile birlikte dünyada bu aracı üreten üç ülkeden biriydi.
Arjantin Cordoba’daki Renault tesisi ve Güney Kore’deki Renault Samsung tesisinde SM adıyla Fluence üretiliyordu. Ve Türkiye’nin dışındaki bu iki fabrikanın da yeni Megane Sedan üretimini çok istediğini öğrendik.
Bu sorunun ardında üç önemli nedenin yattığı ortaya çıktı:
Yeni Megane Sedan üretim töreni için Türkiye’ye gelen Renault Avrasya Pazarları Direktörü Denis Le-Vot dile getirdi:
– Türkiye’nin geçen yıl Renault dünyasının en büyük dördüncü pazarı olması, sen çok sedanın satıldığı ülke olmasıyla birleşince, buna Bursa’daki üretimin Clio ile kalitesini bir kez daha kanıtlaması eklenince dünyadaki tek üretim üssü Türkiye olarak belirlenmiş.

SADECE MEGANE SEDANI DEĞİL, MOTOR YATIRIMINI DA KAPTI

Bu arada Oyak Renault Bursa, aslında Renault’nun sadece Megane Sedan yatırımını almamış. Biri montaj biri mekanik olmak üzere Bursa’da halen iki olan Renault tesislerinden Mekanik Fabrikası’da üretim kapasitesini yıllık 750 bin adet motora yükseletecek yeni iki motor üretimini de kapmış.
Bunlardan biri HR16 koduyla anılan Megane ailesinde kullanılan 1.6 litrelik 115 beygir gücündeki benzinli motor. Renault, aynı hacim ve güçteki benzinli motorunu yenilemiş, alüminyum blok ve karter kullanmaya başlamış. Yazılımı da yenilenen motor artık daha hafiflerken, daha az yakıt tüketir hale gelmiş. Mevcut yeni Megane ailesinde de kullanımaya başlanmış. Bursa’da üretilen bu motor Palencia, Valladolid, Piteşti ve Tanca fabrikalarına gönderiliyor. Megane Sedan, Fluence, Megane Hatchback, Dacia Lodgy, Dacia Duster ve Dacia Dokker modellerinde görev yapıyor. Yeni motorun üretimine temmuz ayında başlandı.

Renault yönetimi, sorularımızı yanıtladı
Renault yönetimi, sorularımızı yanıtladı

 

İKİ YENİ MOTOR İÇİN BURSA’YA YENİ GÖREV
Bunun haricinde yeni bir motor ailesi ise Renault Nissan Başkanı Carlos Ghosn’un açıkladığı “Renault’nun yeni dönemdeki benzinli motora yönelimi” politikası çerçevesinde üretilecek yeni 1.0 litrelik benzinli motor olacak.
BR10 kodlu motor, benzinle çalışacak, 12 valfli, üç silindirli yaklaşık 73-75 beygir gücünde bir motor olacak. BR10 kodlu bu motor 2017 yılından itibaren seri üretime alınacak ve öncelikle markanın küçük segmentteki temsilcisi Twingo’da göreve başlayacak.

Renault dünyasında bundan sonra dizel motordan daha çok benzinli motorların geliştirilmesine önem verileceğinin açıklanması, Türkiye’deki mekanik fabrikasının da şansını artırdı. Yıllık 360 bin adet kapasiteli otomobil fabrikasında kullanılan motorları da üreten tesis, kalan yaklaşık 400 bin adetlik motoru Mercedes, Nissan, Dacia ve diğer Renault modellerinde kullanılmak üzere ihraç edecek.

Bursa Renault Mekanik Fabrikası halen 6. jenerasyon K9 kodlu 1.5 litrelik 8 valfli dizel motorları üretiyor. Bu motor özellikle tüm grup markalarında kendini kanıtlamış, yakıt tüketimi düşük ve güçlü motor olarak kullanılıyor.

250 TÜRK MÜHENDİSLE 3 YILDA GELİŞTİRİLDİ
Bu arada Megane Sedan üretimi için gittiğimiz Bursa fabrikasında fabrika müdürü Tunç Başeğmez, Proje Direktörü Kadir Biçer, Renault Avrasya Direktörü Le-Vot, yeni yatırımlar, fabrika ve yeni projeleri hakkında bilgi verdiler.
Projenin 3 yıldır tüm çalışmalarını yürüttüklerini söyleyen Megane Sedan Proje Direktörü Kadir Biçer, yeni otomobilin geliştirmesinde 250 Türk mühendisin görev aldığını ve geliştirmenin büyük kısmının Türkiye’de yapıldığına dikkat çekti.
Yeni Megane Sedan’ın motor ve yürüyen aksamlarının da Türkiye’de üretildiğini, yerlilik oranının yüzde 50’yi geçerek, her yıl giderek yükseleceğini söyleyen Oyak Renault Genel Müdürü Tunç Başeğmez, “Araç geliştirme ve mimari sorumluluk Türkiye fabrikasında, Türk mühendislerdeydi. Bu çok önemli bizim için.” dedi.

ren-megane-t-oren-2

 

1997’DE BAŞLAMIŞTI
Aslında Türkiye’de Megane üretimi 1997 yılında başladı. İlk Megane Sedan’ın üretildiği lükelerden olan Türkiye bu araçtan 2003 yılına kadar 90 bin adet üretti ve sattı.
2003 yılında 2. jenerasyona kavuşan MEgane Sedan’ın üretimine devam edildi. 2009 yılına kadar 520 bin adet üretimdi ve 109 ülkeye de ihraç edildi.
2009 yılında ise ismi değişti ve artık yoluna Fluence olarak devam etmeye başladı. Dünyada üç ülkede üretilen Fluence’ın 380 bin adetlik kısmında Bursa’lı Renault çalışanlarının el izleri çıktı. Üretiminin kesildiği 2016 haziranına kadar sorunsuz üretimi sürdü.
Yeni Megane Sedan, aslında bir üst segmentte kullanılan yeni nesil CMF platformlu mimariye sahip. CMF platformu Renalut dünyasında Espace, Kadjar, Talisman, Scenic modellerinde de kullanılıyor. Esnek ve değişken mimarili platformun son üyesi Megane oldu.

ren-megane-t-oren-6

 

İRAN’A KLONLUYOR
Yeni Megane Sedan üretimi Türkiye’de doğrudan 700 kişilik ek istihdama yol açtı. Yan sanayilerdeki yeni ek istihdamlar da bunun daha artıyı anlamını taşıyor.
Bu arada Oyak Renault fabrikası yeniden kıpırdanan İran için de “benchmark” tesis oldu.
Teknoloji transferi için Türkiye’ye yönelen İran Renault için Türkiye fabrikası adeta oraya klonlanıyor. Oradaki yenilenmeyi Türk ekip yönetiyor.
İranlı çalışanlar Türkiye’de eğitim görüyor. Genel Müdür Başeğmez, “BUranın kopyasını İran’a kuruyoruz” diyor.
Türkiye’deki Ar-Ge ekibine İran’ı kurma görevinin Renault merkez tarafından verildiğini belirten Başeğmez, “İran’da aktivite zaten hiç durmadı. Yeni projeler geliştiriyoruz İran’da” bilgisini verdi.

Ekonomik motor gamı
Ekonomik motor gamı

 

TÜRKİYE’DE SINIRA DAYANDI
Megane Sedan töremi için Türkiye’ye gelen Renault Avrasya Başkanı Denis Le-Vot ise Türkiye fabrikasında kapasitenin tamamını kullandıklarını, bugüne kadar 3 milyar euronun üzerinde yatırım yaptıklarını belirterek, şunları söyledi: “Yeni otomobil ortaklığımızın yeni gurur kaynağı. Türkiye’nin dördüncü büyük pazarımız haline gelmesi de bu ortaklıktan çok çok memnun olmamız için yeterli bir neden. Burası Avrupa’da talebin giderek artığı Clio’nun da üretim üssü. Megane Sedan’ın da tek üretim merkezi. Kapasite bununla dolu. Yeni bir model gelemez. İkinci bir fabrika içinse Avrupa’daki boş kapasiteli tesislerimizi öncelikle doldurma anlayışındayız” dedi.

 

renault-motor-tarihce
Renault motor tarihçesi
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.