En düşük ceza 85, zirvedeki ceza 17 bin 65 TL

Uzmanların yapmış olduğu açıklamalara göre ülkemizde trafik kazalarının en büyük sebebi aşırı hız, dikkatsizlik ve alkollü araç kullanma. Bu sebeple her geçen yıl değerlendirilen trafik cezalarına yapılacak zam bu yıl da gündemin en önemli maddelerinden birisi oldu.

Özellikle trafikle ilgili faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının bu konuda aşırı baskıcı olmaları yetkilileri harekete geçirdi. Ayrıca Bakanlığın yeniden değerlendirme oranının 14.47 olduğunun belirtilmesiyle 2018 yılı için zam oranlarında bazı değişiklikler yapıldı.

2018’İN EN DÜŞÜK ve EN YÜKSEK TRAFİK CEZALARI

2018 yılında belirtilen en düşük trafik cezası belli oldu. Buna göre en düşük trafik cezası “kapasitesinin üzerinde yolcu taşıyan sürücülere” kesilecek ve bu cezanın tutarı 85 TL olacak. En yüksek ceza ise “geçerliliği olmayan geçici tescil belgesi basanlara” verilecek. Bunun ise cezai yaptırımı 17 bin 65 TL olacak.

TRAFİĞİ ENGELLEYECEK VAZİYETTE YOLLARA BİR ŞEYLER ATMANIN VEYA DÖKMENİN CEZASI

“Karayoluna, trafiği tehlikeye sokacak ve trafik işaretlerinin görülmelerini engelleyecek şekilde bir şey atan, döken, bırakan, karayolunun yapısına, güvenlik tesisleri ile trafik işaretlerine zarar verenlere, bunların yerlerini değiştirenlere veya ortadan kaldıranlara” 488 TL para cezası kesilecek.

TESCİL EDİLMEMİŞ ARAÇ KULLANMANIN CEZASI

Tescil edilen araçları trafik belgesi ve tescil plakası almadan karayoluna çıkaranlar, bin 2 TL ceza ödeyecek.

RUHSATSIZ ARAÇ KULLANMANIN CEZASI

Ruhsatsız araç kullananlar ile tescil plakasını monte edilmesi gereken yerin dışında farklı bir yere takanlara 108 TL, yönetmeliğe aykırı plaka takanlara 488 TL ceza verilecek.

PLAKANIN OKUNMASINA ENGEL BİR DURUM VARSA BUNUN CEZASI

Farklı okunmayan ya da okunamamaya neden olacak şekilde tescil plakasında değişiklik yapanlar 488 TL ceza verilecek.

TESCİLLİ ARACI PLAKASIZ KULLANMANIN CEZASI

Tescilli aracı plakasız kullananlar 2 bin 18 TL ceza ödeyecek.

SAHTE PLAKA KULLANMANIN CEZASI

Aracına sahte plaka takan veya kullanan kişilere verilen 5 bin 191 TL para cezası kesilecek.

Ayrıca; Aracını tescil ettirmeden trafiğe çıkaranlar, karayolunda geçici kullanacağı aracı için geçici trafik belgesi ve geçici tescil plakası almayanlar veya bunları başka araçta ve süresi bittiği halde kullananlar 235 TL para cezasına çarptırılacak.

TAKOGRAF VE TAKSİMETRE BULUNDURMAYANLAR

Kamyon, çekici ve otobüslerde takograf, taksilerde taksimetre bulundurmayanlar ile bunları kullanmayanlara 488 TL para cezası verilecek.

SAHTE VEYA HİLELİ TAKSİMETRE CEZASI

Taksimetreleri veya takograf cihazlarını bozuk imal edenlere, bozulmasına neden olanlara ve bozuk durumdaki cihazları araçlarında kullananlara 7 bin 623 TL para cezası uygulanacak.

MUAYANE SÜRESİ GEÇEN ARAÇLARA VERİLECEK TRAFİK CEZASI

Araçlarının muayene süresini geçirenlere 108 TL ceza verilecek. 2018’de muayene istasyonları işletme şartlarına uymaz ya da gerektiği şekilde araçları muayene etmezse ilkinde 8 bin, ikincisinde 13 bin 344 ve üçüncüsünde 26 bin 692 lira para cezası ödeyecek.

EHLİYETSİZ ARAÇ KULLANMANIN CEZASI

Sürücü belgesiz araç kullanmanın cezası 2 bin 18 TL olacak.

KIRMIZI IŞIKTA GEÇMENİN CEZASI

Kırmızı ışık kuralına uymayanlara 235 TL ceza kesilecek.

EMNİYET KEMERİ TAKMAYANA VERİLECEK TRAFİK CEZASI

Bulundurması zorunlu olduğu halde aracında emniyet kemeri bulundurmayan veya kullanmayanlar ile motosiklet, motorlu bisiklet ve elektrikli bisikleti kasksız ve gözlüksüz kullananlara 108’er TL ceza verilecek.

RAHATI VE HUZURU BOZACAK ŞEKİLDE ARAÇ KULLANMANIN CEZASI

Araçları, kamunun rahat ve huzurunu bozacak veya kişilere zarar verecek şekilde saygısız şekilde sürene, aracından bir şey atana ya da dökene 108 TL ceza verilecek.

ARAÇTA CEP TELEFONU İLE KONUŞMANIN CEZASI

Seyir halinde cep veya araç telefonu ya da benzer haberleşme cihazlarını kullanana 108 TL para cezası uygulanacak.

TRAFİK İŞARET VE İŞARETÇİLERİNE UYMAMANIN CEZASI

Trafik işaret ve levhalarına uymayanlar 108 TL ile cezalandırılacak.

ALKOLLÜ ARAÇ KULLANMANIN CEZASI

Hususi otomobili 0,50, hususi olmayan otomobilleri 0,20 promil üzerinde alkollü olarak kullanan sürücülere ilkinde bin 2 TL, ikincisinde bin 256 TL, üçüncüsünde ve daha fazlasında 2 bin 18 TL para cezası uygulanacak.

UYUŞTURUCU MADDE İLE ARAÇ KULLANMANIN CEZASI

Uyuşturucu veya uyarıcı madde alarak araç kullananlara 5 bin 167 TL ceza verilecek.

ALKOL PROMİL ÖLÇEN CİHAZA ÜFLEMEMENİN CEZASI

Uyuşturucu madde kullanıp kullanmadığını veya alkolün kandaki miktarını tespit için gereken teknik cihazları kullanmayı reddeden sürücülere 2 bin 869 TL para cezası kesilecek.

HIZ LİMİTLERİNİ AŞAN, AŞIRI HIZLI ARAÇ KULLANANLARA VERİLECEK TRAFİK CEZASI

Yönetmelikte belirlenen hız sınırlarını yüzde 10’dan yüzde 30’a kadar aşanlara 235 TL, yüzde 30’dan fazla aşanlara 488 TL para cezası kesilecek.

RADAR TESPİT CİHAZI KULLANMANIN CEZASI

Radarların yerini belirleyen ve sürücüyü uyaran cihazları araçlarında kullananlara 2 bin 18 TL’den 3 bin 42 TL’ye kadar para cezası verilecek.

HATALI DÖNÜŞ YAPANLARA VERİLECEK TRAFİK CEZASI

Dönüş kurallarına uymayan ve önündeki aracı yeterli takip mesafesinde izlemeyen sürücülere 108 TL trafik cihazı kesilecek.

HATALI SOLLAMANIN CEZASI

Yasak alanda sollama yapanlara 235 TL ceza kesilecek.

GEÇİŞ ÖNCELİĞİNE UYMAYANLARA VERİLECEK CEZA

Kavşaklara geldiğinde yavaşlamayanlar ve kavşak geçiş önceliği kuralına uymayanlar, otobüs, tramvay ve taksi duraklarında bekleyenler ve yasak alana park edenler 108 TL para cezası ödemek zorunda kalacak.

ENGELLİ ARAÇ YERİNE PARK EDENLERE VERİLECEK CEZA

Engelli park yerlerine aracını park edenlere 216 TL ceza uygulanacak.

İZİNSİZ YARIŞ VE KOŞU DÜZENLEYENLERE VERİLECEK CEZA

Gerekli makamdan izin almadan yarış ve koşu düzenleyen kişilere 488 TL para cezası uygulanacak.

TRAFİK CEZASI ERKEN ÖDEME İNDİRİMİ

Kesilen para cezasını 15 gün içerisinde ödeyen kişilere yüzde 25 indirimyapılacak.

Köprü ve otoyol ücretlerine zam geliyor

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, yeni yılda köprü ve otoyol ücretlerine zam yapılacağını açıkladı. Ankara’da gazetecilere açıklama yapan Arslan “2 Ocak’tan 2 Ocak’a döviz kurundaki değişiklik hesaba katılarak fiyata yansıtılıyor. Osmangazi ile Yavuz Sultan Selim Köprüsü gerekse yap işlet devret modeli ile işlettiğimiz otoyollardaki ücretler belirlenmiş olacak. Mevcut otoyol ve köprülerimizdeki ücret düzenlemelerinde enflasyonu da dikkate alarak bir düzenleme yapılacak henüz netleştirmedik. Bu ayın da enflasyonunu dikkate alarak inşallah yılbaşı itibari ile onu da tespit etmiş olacağız” dedi.

DOLAR YÜZDE 7 CİVARINDA ARTTI

2 Ocak 2017’de 3,54 seviyesinde olan dolar bugün 3,78 seviyesinden işlem görüyor. Bu seviyelerde kalınması durumunda zam oranı yaklaşık yüzde 7 olacak.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.