2018 model Sport Swift yola çıkıyor

Japon Suzuki’nin kıvrak B sınıfı modeli Suzuki Swift Sport 2018 yollarla buluşmaya hazırlanıyor. Üçüncü nesil Swift Sport’un üzerinde bulunan 1.4 litrelik BoosterJet turbo beslemeli motor 138 hp güç üretiyor. Evet bu sınıfta Fiesta ST, Clio RS gibi daha güçlü modeller var; ama Swift de ikon kendi sınıfında!  
İlk olarak 1983 yılında üretilmeyen başlayan Swift küçük sınıfın ilk örneklerinden biri. Basit mekanikleri ile bozulma sorunu olmayan Swift dünyanın bir çok yerinde farklı marka ve model isimleri ile yola çıktı.
Bu isimler arasında Cultus, Suzuki Swift, Suzuki Forsa, Chevrolet Swift, Chevrolet Sprint ve Sprint Metro, Geo ve Chevrolet Metro, Pontiac Firefly, Maruti 1000, Holden Barina ve Subaru Justy yer alıyor. 
Swift Sport yeni kalbini akrabalarından alıyor. 1,4 litrelik turbo beslemeli motor Suzuki’nin diğer modelleri olan Vitara S ve S-Cross’ta kullanılıyor. 138 hp motor ile 0/100 hızlanması 8,1 saniye sürüyor. 255 mm fren disklerine, Monroe spor amortisörlere sahip Swift Sport küçük, heyecanlı ve hızlı bir Japon.
Swift’in turbo motoru aslında en büyük silahı olarak sayılamaz. Caddelerdeki Hot Hatch diye sınıflandırılan Corsa, Fiesta, 208 ve Clio gibi rakipleri karşısından büyük bir üstünlüğü var. Swift sadece 975 kg ağırlığa sahip. Bahsettiğimiz diğer HB sınıfındaki araçların ağırlıkları ise Corsa 1199 kg, Clio 1168 kg, Fiesta 1164 kg civarında.
Üçüncü nesilde 80 kg daha hafifleyen Swift Sport, küçük sınıf bir model için 200 kg’dan daha fazla hafiflik avantajını performansına büyük bir katkı olarak yansıtıyor. 
İlk kez 2017 Frankfurt otomobil fuarında gördüğümüz yeni Swift’e uygulanan Boosterjet motor bir önceki Swift’e göre çok daha başarılı. 2500 d/d’da gelen turbo 5000 d/d’ya kadar oldukça verimli çalışıyor. 6000 rpm’de redline’a ulaşan makina eski swift GTI’lar ile kıyaslandığında biraz devir bandı fakiri olarak görünüyor.
Spor koltuklar, güçlü frenler ve artık turbonun tahrik edici sesi ile caddelerde görünecek olan Swift, rakipleri arasına hızlı bir giriş yapacak gibi görünüyor. Türkiye pazarında halen güncel Swift’te satışta değil, ancak üçüncü nesil Swift’in Sport versiyonu Haziran ayında İngiltere başta olmak üzere Avrupa’da yollara çıkmaya başlayacak.

 

 

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.