1985 model Opel Ascona’nın kalbi çalıştı, şimdi sıra makyajda!

Opel Ascona restorasyonunun 5. bölümünde nihayet motorun sesini duyduk. Motorun çalışmamasının sebeplerinin araştırılması ve onarım sürecinden sonra nihayet Ascona’nın 35 yaşındaki dizel motorunun sesini duyduk!
Önce triger seti gibi bazı parçaların değişimi, enjektörlerin revizyonu, yağ bakımları ve bütün kontrollerin sonunda servise ait aküden gelen elektrik ile marş motoru döndü; motor bizi hiç üzmeden çalıştı. Toz duman içinde uzun süredir hareketsiz olan dizel makine hayata döndü, biraz gürültülü mü sanki!
1985 model Opel Ascona’ya alınması gereken parçalardan biri de yeni bir aküydü; üzerinde eski teknoloji 72 amperlik bir akü vardı. Hani yağmur suyu biriktirilip akünün içine doldurulduğu zamanlardan kalma. Olabildiğince herşeyin orjinal kalmasına önem veriyoruz ve tabi bütçemize ek maliyetler gelmemesine. Bir kaç dükkan gezdikten sonra tozlu raflardan birinde aküye koyabileceğimiz saf suyu 5 TL.’ye aldık. Akü yeniden faal duruma geçti.
İlk kez kendi gücü ile bulunduğu motor atölyesinden çalışarak çıkan Ascona, yüzümüzü güldürdü. Kalp çalıştı. Bu süreçte en fazla tereddüt yaşadığımız konulardan biri yakıt borularının custom imalatı ve montajı oldu. Çünkü herhangi bir yakıt sızıntısının kalmaması önemliydi.
Motor çalışır ve Ascona hareket edebilir durumda iken yıllarını bu işte geçiren ustalarımız bir sorun keşfetti; bu zamanında teşhis Ascona’nın çok büyük bir sorun yaşamasının ve motoru yeniden yaptırmak zorunda kalmamamızın garantisi oldu.
Araca daha önce bilinçsiz bir müdahale olmuş. Ve büyük sorunlara yol açabilecek iki küçük civatanın yerine takılmamış olması söz konusuydu.
Dizel motorun en kritik parçalarından biri olan yakıt pompasının motor bölümüne sabitlenmesini sağlayan bağlantı parçasının 2 civatası; daha önce yapılan onarımların sonucunda yerine takılmamış.
Motor vibrasyonu sayesinde yerinde sabit durmayan ve kesintisiz yakıt akışı yapması gereken pompa görevini sağlıklı şekilde yerine getiremiyordu. Ciddi hasarlar verebilecek bu kritik durum için Ascona başka bir atölyeye çekildi. Yakıt enjektörlerinin revizyonu için yardım aldığımız ustalarımız bu sefer yakıt pompası sorunu için iş başındalar.
Yakıt pompasının bağlantı ayağı söküldü ve zaman içinde maruz kaldığı kuvvetler sebebi ile üzerinde oluşan çatlak tespit edildi.
Alüminyum malzemeden olan pompanın bağlantı ayağı uygun olan kaynak yöntemi ile tamir edilip yerine montajı yapılacak ve bu sorunu da aşmış olacağız.
Peki şimdi bir yenileme öyküsünde hangi aşamadayız. Kaynak işlemi tamamlanacak ve bu arada önümüzdeki bir kaç gün içinde aracın görsel değişimi için hazırlıklar başlayacak. Yani 1985 model Opel Ascona’nın kalbi çalıştı, şimdi sıra güzel bir makyajda…
1 yorum
  1. ugur alfisti diyor

    uğur abime buradan öncelikle seygilerimi sayğılarımı iletirim ve tebrik ederim başarılarının devamını diliyorum

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.